Triple P anne babaların bilgi, beceri ve özgüvenlerini arttırarak çocuklarda ve gençlerde davranışsal, duygusal ve gelişimsel problemlerin ortaya çıkmasını engellemeyi hedefler.
Anne babanın öz düzenleme becerlerinin gelişmesi Triple P'nin hedeflerinden biridir. Öz düzenleme becerilerinin geliştirmesi aşağıdaki 5 bileşenden oluşmaktadır:
-öz yeterlilik: kişisel bilgi ve becerileri arttırarak ebeveynlerin dayanıklılığının arttırılmasıdır.
-öz etkililk: anne babalar, çocukların ve kendi davranışlarının değişlerek sorunların çözülebileceğine dair olan inançlarının arttırılmasıdır.
-öz yönetim: anne babalar, anne babalık uygulamalarını değiştirmek için hedef ve standartbelirleme, strateji seçme, öz izleme gibi becerilerin arttırılmasıdır.
-kişisel faktörler: anne babanın değişim sürecini sahiplenmesi, olumlu değişime şans vermesidir.
-problem çözme: sorunu tanımlama, seçenekler üretme, plan yapma, uygulama ve sonucu değerlendirme becerisinin arttırılmasıdır.
Olumlu Anne Babalığın İlkeleri
-Güvenli ve ilgi çekici ortam
-Olumlu öğrenme ortamı
-Tutarlı disiplin
-Gerçekçi beklentiler
-Anne baba olarak kendine zaman ayırmak
Kazanılması Hedeflenilen Temel Beceriler
-Anne baba-çocuk ilişkisini geliştirme
-Doğru davranışı teşvik etme
-Yeni beceri ve davranışların öğretilmesi
-Problemli davranışlarla başa çıkma
Kazanılması Hedeflenilen Gelişmiş Beceleriler
-Plan yapma
-Öz düzenleme
-Baş etme becerileri
-Eş desteği
Programın Uygulanması
Program 10-12 anne-babadan oluşan gruplara verilen 8 oturumluk bir eğitim programı şeklinde yürütülür. Online ya da yüz yüze şekilde gerçekleştirilebilir. 4 adet 2 saatlik grup oturumu ve grup oturumlarının tamamlanmasını izleyen 15-30 dakikalık 3 veya 4 telefon oturumu vardır. Son oturum, grup oturumu veya bireysel telefon oturumu şeklinde yürütülebilir. Telefon oturumları grup oturumlarında öğrendiklerini uygulayan anne-babalara ek destek vermek için kullanılır.
Programın Hedef Kitlesi
Olumlu anne babalık programı her aile için uygunken yıkıcı davranışları olan çocuk ve gençlerin aileleri programdan oldukça yarar görmektedirler. Önleyici bir müdahale programı olarak geliştirilmiş olsa da karşıt olma karşı gelme bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktiviye bozukluğu ve ciddi davranış problemleri olan çocuk ve gençler için de oldukça yararlıdır.
Benzer zorlukları yaşayan ailelerin yalnız olmadıklarını hissederken aynı zamanda birbirlerinden yöntem öğrenip bir destek sistemi oluşturmaları açısından eğitimin grup şeklinde yapılması programın güçlü yanlarındandır.
Comments