EKOLLER
Psikoterapi, psikolojik destek bilimsel kanıta dayalı yöntemdir. Yıllarca süren araştırmalar sonucu farklı problemler ve insanlar üzerinde etkisi araştırmalarla kanıtlanmıştır. Her yöntemin ayrı bir eğitim süreci vardır. Her psikoterapi ekolü herkese uygun olmayabilir. Psikoloğunuzu size yakın gelen ekolü uygulamasına göre seçmek iyi bir yöntem olabilir. Bu bölümde sizlerle uyguladığım yöntemleri paylaşacağım.
DUYGU ODAKLI ÇIFT TERAPISI
Çiftlerin sık sık benzer döngüler içerisine girmesi ve bu döngülerin içerisinden çıkamamasının süregiden sorunun temel kaynağı olduğunu savunan yaklaşımdır. Bu yöntem bağlanma kuramını temel alan kısa süreli ve etkiliği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bir terapi yöntemidir. Araştırmalar, Duygu Odaklı Çift Terapisi’ne giden 10 çiftin 8’inin problemlerinin bittiğini ortaya koymuştur.
AILE DANIŞMANLIĞI
Aile Danışmanlığı; çift ya da ailelerin yaşadığı iletişim, boşanma, bağımlılık, gelişim dönemi çatışmaları, ebeveyn çocuk ilişkileri, cinsellik, hukuk gibi çok çeşitli alanlarda var olan problemlerin çözümüne yönelik çeşitli disiplinlerden beslenen bir ruh sağlığı hizmetidir.
SANAT TERAPISI
Sanat terapisi, çeşitli sanat dallarınını (resim, seramik, drama vb) psikoterapiyle birleştirerek kişinin duygu ve düşüncelerinin dışa vurumunu temel alan bir terapi tekniğidir. Sanat terapisi yaygın görüşün aksine, sadece sanatçılara ya da sanat eğitimi almış kişilere yönelik değil herkesin faydalanabileceği bir tekniktir.
VAROLUŞÇU TERAPI
Varoluşçu Terapi; temellerini batı felsefesinden alan ölüm, özgürlük, belirsizlik, yalnızlık gibi değiştirilmesi mümkün olmayan sınırlarla birlikte hayatı daha anlamlı ve otantik şekilde yaşamayı seansın merkezine alan psikoterapi yöntemidir. Sanılanın aksine, varoluşçu terapiye gitmek için felsefe bilgisine ihtiyaç yoktur.
BILIŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPI
Çocukluk çağındaki deneyimlerle oluşturduğumuz düşünce ve inanç sistemlerinin pekiştirilmesi ile yetişkin davranış ve düşünce sistemimize etkisi ve bunların incelenmesi yoluyla yapılan psikolojik destek şeklidir.
BILINÇLI FARKINDALIK (MINDFULNESS)
ilinçli Farkındalık (Mindfulness) dikkati ve enerjiyi düzenleme, kendimizle, diğerleriyle ve dünyayla olan ilişkilerimizi idrak edebilmemize ve yaşadığımız olayları deneyimleme şeklimizi dönüştüren bir yöntemdir.
Şimdi ve burada olana odaklanan bir yöntem olduğu için geleceğe yönelik endişeler, geçmişe yönelik pişmanlıklarımızın etkisini azaltır. Kendimize olan saygımızda artış sağlar. İyilik halimize olan katkılar dışında depresyon, bağımlılık, çift problemleri, kaygı bozuklukları tedavisinde terapiye ek olarak kullanılan bir yöntemdir.
Ruhsal iyilik halimize ek olarak, kan basıncının düzelenmesine, kronik ağrıların azalmasına, uyku kalitesinin artmasına da katkılar sağlamaktadır.
Yöntemi Nedir?
Sessizce oturarak nefesin doğal akışına odaklanmak, vücudumuzdaki hisleri takip etmek, duyulara (görme, işitme vb), duyguların gelmesine izin vermek, arzu ve isteklerinizin farkında olmak ve tüm bunları yaparken sadece olana odaklanıp yargılamamak başlıca yöntemlerdendir.